Παιδοψυχολογία

Οι ψυχολογικές δυσκολίες δεν είναι μονοπώλιο των ενηλίκων. Στη πραγματικότητα, τόσο η παιδική όσο και η εφηβική ηλικία είναι μια περίοδος κατά την οποία σημειώνονται έντονες αλλαγές και δημιουργούνται μεγάλες εντάσεις. Έτσι, τα παιδιά και οι νέοι άνθρωποι αγωνιούν για ανάλογες καταστάσεις μ' αυτές των ενηλίκων.

17 16 15

Οι δυσκολίες αυτές, όμως, μπορεί να αποτελέσουν το θεμέλιο για την ανάπτυξη σοβαρότερων διαταραχών, αν δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα και αποτελεσματικά.

Τα συχνότερα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζουν τα παιδιά και οι έφηβοι είναι:

Άγχος και φοβίες (πχ. σχολική φοβία, κοινωνική φοβία, κρίσεις πανικού, άγχος αποχωρισμού)

Μαθησιακές δυσκολίες (δυσλεξία, δυσγραφία)

Αναπτυξιακά προβλήματα (πχ. αυτισμός, δυσπραξία)

Υπερκινητικότητα-Διάσπαση προσοχής

Προβλήματα συμπεριφοράς (πχ. επιθετικότητα, ανυπακοή, ψέματα, ξεσπάσματα θυμου στο σπίτι ή στο σχολείο)

Προβλήματα στις διαπροσωπικές- κοινωνικές σχέσεις

Προβλήματα διαχείρισης πένθους ή απώλειας

Κατάθλιψη

Εκφοβισμός στο σχολείο (bullying)

Προβλήματα ύπνου

Διαταραχές στη πρόσληψη τροφής

Οι γονείς πρέπει να είναι προσεκτικοί, να μπορούν να αποκωδικοποιούν τα μηνύματα των παιδιών και να μη διστάζουν να αναζητούν την υποστήριξη των ειδικών.

120 logotherapeia paidion LOGOTHERAPEYTIKO KENTRO

Η αναζήτηση βοήθειας από κάποιο ειδικό ψυχικής υγείας είναι καθοριστικής σημασίας ώστε το παιδί/έφηβος να μπορέσει να κατανοήσει το πρόβλημά του, να αναγνωρίσει τα συναισθήματα του και να αντιμετωπίσει τα προβλήματα του με επιτυχία. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ο θεραπευόμενος θα γνωρίσει καλύτερα τις δυνατότητες του και τον εαυτό του, θα αυτονομηθεί και πιθανώς θα μπορέσει να χτίσει ωριμότερες και δυνατότερες σχέσεις με τους σημαντικούς, για τον ίδιο, ανθρώπους του περιβάλλοντός του.